Το άγχος είναι αναμφισβήτητα μέρος της ζωής μας και κανείς δεν έχει ανοσία. Ευτυχώς! Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε  το άγχος και το αντίκτυπο που έχει στην υγεία και την ευτυχία μας. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και όχι από αυτά που μας συμβαίνουν.  Για να καταλάβεις τι εννοώ και να δεις τη “νοοτροπία” σου στο στρες σκέψου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. πιστεύεις καταστάσεις άγχους εμποδίζουν ή ενισχύουν τη μάθηση, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητά σου;
  2. Πιστεύεις ότι το άγχος επιδεινώνει ή βελτιώνει τα επίπεδα υγείας, ενθουσιασμού σου για τη ζωή;

Δεν είναι αυτονόητη η απάντηση. Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς deadlines δεν κινητοποιούνται και δεν αρχίζουν τίποτα. Υπάρχουν άλλοι που με τους χρονικούς περιορισμούς παγώνουν και δεν κάνουν τίποτα. Δεν είναι το θέμα λοιπόν οι χρονικοί περιορισμοί αλλά το αντίκτυπο που έχει στην παραγωγικότητά μας. Βλέπεις χωρίς άγχος δεν θα είχαμε λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας το πρωί. Το άγχος κρύβει μέσα του κίνητρο. Μας κινητοποιεί να αγωνιστούμε .

Κλείνοντας θα πω ότι το άγχος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Ο  κινέζικος ορισμός της λέξης στρες   είναι δύο χαρακτήρες: ο ένας περιγράφει τον «κίνδυνο» και ο άλλος την «ευκαιρία». Εσύ πως επιλέγεις να το δεις;

Για επιλογή πρόκειται. Οι ερευνητές Alia Crum και Kelly McGonigal στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξιδεικευμένοι στο κομμάτι του στρες και της υγείας  έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που έχουν «παραγωγικό» άγχος είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή, πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι στην εργασία και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

One Reply to “Άγχος. Καλό ή Κακό;”

Comments are closed.

Newsletter