Το αυγό, που περικλείει μέσα του μια ζωή, έχει μια δύναμη, που σύμφωνα με μια παλιά αντίληψη, μεταδίδεται σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Το ίδιο ισχύει και με τα κόκκινα πασχαλινά αυγά, που αποτελούν χαρακτηριστικό παραδοσιακό έθιμο του Πάσχα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό γιατί βάφονται κόκκινα. Ορισμένοι θεωρούν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού, ενώ για άλλους το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης και ταυτόχρονα αποτρεπτικό μέσο κάθε κακού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χρωματιστά, κυρίως κόκκινα αυγά, μνημονεύονται τον 5ο αιώνα στην Κίνα και στην Αίγυπτο το 10ο αιώνα. Το 17ο αιώνα τα βρίσκουμε τόσο στους Χριστιανούς όσο και στους Μωαμεθανούς της Μεσοποταμίας και της Συρίας.
Ήθη & έθιμα ανά την Ελλάδα
Στην Ελλάδα Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη ή «ΚοκκινοΠέμπτη», καθώς κάθε χρόνο διατηρούνται έθιμα και παραδόσεις σχετικές με το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το οποίο γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία. Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές:
- Όλα τα κόκκινα αυγά, δεν έχουν την ίδια χάρη. ‘‘Το αυγό της Παναγίας’’, όπως λέγεται το πρώτο αυγό που θα βάψουν θα το βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Πιστεύεται ότι έχει θαυμαστές ιδιότητες και οι γυναίκες σταυρώνουν με αυτό τα παιδιά για καλοτυχία.
- Στα χωριά της Καρδίτσας, πιστεύουν ότι το πασχαλινό αυγό έχει θεραπευτικές ικανότητες. Λένε μάλιστα ότι όσοι έχουν αιματώδη στίγματα στο ασπράδι των ματιών τους και σπάσουν το φυλαγμένο από πέρσι πασχαλινό αυγό και βάλουν επάνω τον κρόκο, θα βρουν τη γιατρειά τους.
Aκόμη…
- Στη Σινώπη, βάφονται τόσα αυγά όσα τα άτομα του σπιτιού και ένα για την Παναγία. Το βράδυ τα βάζουν σε ένα κουτάκι, τα πηγαίνουν στην Εκκλησία για να διαβαστούν. Τα τοποθετούν κάτω από την Αγία Τράπεζα και τα αφήνουν εκεί έως την Ανάσταση. Τα τσόφλια αυτών των αυγών τα βάζουν στη συνέχεια στις ρίζες των δέντρων για να αποδώσουν οι καρποί.
- Το έθιμο των χωρικών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το αυγό που θα πρωτοβάψουν τη Μεγάλη Τετάρτη τα μεσάνυχτα, θα ταφεί στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού, εκεί ακριβώς όπου θα πρωταρχίσει το αλέτρι. Αυτό γίνεται για να βλαστήσει ο σπόρος με τη ζωτική δύναμη που έχει μέσα του το αυγό.
- Η σύμπτωση ασκεί πάντα ιδιαίτερη γοητεία στο πνεύμα του λαού. Έτσι όσα αυγά, γεννήσουν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη, έχουν εξαιρετικά θαυμαστές ιδιότητες και αποτρέπουν κάθε κακό.
- Στο Σοποτό των Καλαβρύτων, τα αυγά που γεννιούνται τη Μ. Πέμπτη, τα πηγαίνουν στην Εκκλησία την ίδια μέρα. Αφού διαβαστούν, τα θάβουν πάλι την ίδια μέρα σταυρωτά στο αμπέλι για να μην το τρώει το σκαθάρι ή για να μην πέσει χαλάζι.
Δημοσιεύτηκε στο naturanrg.gr
Follow Us!