Αν έχεις παρατηρήσει, όσο περνάνε οι μέρες της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» τόσο περισσότεροι ειδικοί της ψυχικής υγείας βρίσκουν θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η τελευταία (καλή) συνήθεια, να απευθυνόμαστε στους ειδικούς, μας επέτρεψε χωρίς παρεμβολές να ακούσουμε και να κατανοήσουμε πώς η καραντίνα και όλη αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. 

Η ψυχική υγεία, λοιπόν, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Α’ Ψυχιατρικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας ανάμεσα στην δημιουργία/επάγγελμα, τις σχέσεις και τον ελεύθερο χρόνο. Προφανώς, αυτή η ισορροπία τώρα διαταράσσεται σημαντικά καθώς η καραντίνα επιδρά και στις τρεις παραμέτρους. Επιπλέον, η γενική αβεβαιότητα και ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι, οι μακάβριες εικόνες που προβάλλονται στα ΜΜΕ και η ριζική αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες, έρχονται να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον ψυχισμό μας.

Το αποτέλεσμα λοιπόν, όσο αυξάνονται οι ημέρες του εγκλεισμού και εμπεδώνεται αυτό το αίσθημα ότι «δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας» είναι η έντονη συναισθηματική φόρτιση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως στρες ή ακόμη και ως πανικός. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα δημοσιευμένη το 2019 στο ιατρικό περιοδικό Lancet, το στρες της καραντίνας μπορεί να εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, ως:

  • Φόβος
  • Θλίψη
  • Μούδιασμα
  • Αϋπνία
  • Σύγχυση
  • Θυμός
  • Κακή διάθεση
  • Ευερεθιστότητα
  • Κυκλοθυμία
  • Συναισθηματική εξάντληση

Προφανώς, το αν θα εμφανίσει κανείς συμπτώματα και ποια από αυτά εξαρτάται από την ψυχική του υγεία προ καραντίνας, από την προσωπικότητά του, την αντοχή στο στρες κλπ.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Διατηρούμε μια καθημερινή ρουτίνα: Κάνοντας κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, σε ένα βαθμό, αποκτούμε μια «άγκυρα», έναν σκοπό μέσα στην αβεβαιότητα. Αν αφεθούμε, χωρίς πρόγραμμα, είναι αρκετά εύκολο σύντομα να νιώσουμε χαμένοι και στρεσαρισμένοι.
  • Παραμένουμε δραστήριοι: Ίσως έχεις δει αυτό το βίντεο από την Ιταλία, όπου κάθε απόγευμα όλοι οι ένοικοι ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων βγαίνουν στα μπαλκόνια και γυμνάζονται υπό την καθοδήγηση ενός γυμναστή. Οκ, δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοιες λύσεις, αρκούν τα video γυμναστικής στο you tube για να μας κρατήσουν ενεργούς.
  • Πολεμάμε την ανία: Θυμάσαι όλα αυτά που ήθελες να κάνεις αλλά δεν προλάβαινες; Τώρα είναι η ώρα: δες σειρές, διάβασε βιβλία, μαγείρεψε, κάνε γενική καθαριότητα στο σπίτι, κάνε ό,τι θες, αλλά κάνε κάτι. Το να μένουμε απασχολημένοι βοηθάει το χρόνο να περνάει πιο εύκολα, αφενός και μας κάνει να νιώθουμε δημιουργικοί, αφετέρου, που όπως είπαμε είναι το 1/3 της ψυχικής μας υγείας.
  • Επικοινώνησε: Αποστασιοποίηση δεν σημαίνει μοναξιά. Τη λέξη αυτή τη χρησιμοποιούμε συνήθως για να δείξουμε την αρνητική ή ουδέτερη στάση απέναντι σε κάτι κι έχουμε ξεχάσει την πραγματική της έννοια, που αφορά στην φυσική απόσταση- δε πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Όμως, μπορούμε μια χαρά να παραμείνουμε συνδεδεμένοι μέσω των social media, των βιντεοκλήσεων και όλων αυτών των τεχνολογικών μέσων που ως τώρα χρησιμοποιούμε διαρκώς, αλλά συχνά, άσκοπα.
  • Ενημερώσου, αλλά με μέτρο: Εννοείται ότι τα κανάλια κάνουν πάρτυ τώρα και τραβάνε τα δελτία ειδήσεων σε (σχεδόν) ολοήμερες εκπομπές. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μας τρομάξει- ακόμη και χωρίς να ακούσουμε τις καταστροφολογίες των δημοσιογράφων. Κάθε απόγευμα στις 6 γίνεται μια επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους, η οποία, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει όσα πρέπει να ξέρουμε. Και εμείς ανεβάζουμε καθημερινά updates για τα μέτρα και τα διάφορα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις μας. Αυτά είναι αρκετά.
  • Θυμήσου γιατί το κάνεις αυτό:  Είναι πολύ εύκολο μέσα στη σύγχυση το συναίσθημα να υπερκαλύψει τη λογική μας, οπότε εκεί, πρέπει να παρέμβουμε: όλο αυτό γίνεται για να προφυλαχτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας και για να μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στη ζωή μας. Και μάλιστα, να επιστρέψουμε στη ζωή για την οποία, ενδεχομένως, να γκρινιάζαμε, αλλά τώρα με νέα ματιά και διαφορετική εκτίμηση.

Είναι στο χέρι του καθενός να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση και να βρει την ευκαιρία μέσα στο πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, #menoumespiti. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο myweddingmag.gr

Newsletter