Πότε θα σταματήσει να πονάει η μέση μου;

Σε πόσες μέρες θα περάσει ο πόνος στα γόνατά μου;

Πότε θα γραμμώσουν τα χέρια μου;

Βλέπουμε πολύ συχνά γύρω μας φαινομενικά γρήγορες λύσεις στον τομέα της άσκησης και της αποκατάστασης. “Απόκτησε το σώμα των ονείρων σου σε 1 μόνο μήνα”. “Αποκατάσταση X τραυματισμού σε δύο μόνο εβδομάδες”. Και πολλές ανάλογες υποσχέσεις γρήγορων και εύκολων λύσεων για μεγάλες αλλαγές ζωής. Και έρχομαι να σε απογοητεύσω. Καμία ριζική αλλαγή που σχετίζεται με το σώμα σου και κανένα πραγματικό αποτέλεσμα δεν έρχεται τόσο γρήγορα. Χρειάζεται στοχευμένη δουλειά και συνέπεια. 

Αν θέλεις να αποκτήσεις ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα -ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα- θα πρέπει σε καθημερινή σχεδόν βάση και εφ’ όρου ζωής να προσέχεις τη διατροφή σου και να ασκείσαι. Αυτό για κάποιους είναι πιο εύκολο ενώ άλλοι πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Λογικό είναι λοιπόν να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλους ή που να φέρνει σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση οποιουδήποτε τραυματισμού, αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και εδώ ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορεί δύο άνθρωποι να έχουν φαινομενικά τον ίδιο τραυματισμό αλλά ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι διαφορετικός για τον καθένα. 

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις με μία σωστή διάγνωση και να δουλεύεις συνεχώς με τη βοήθεια των ειδικών όχι μόνο βάση των συμπτωμάτων αλλά και βάση της αιτίας του τραυματισμού. Η μέση σου για παράδειγμα μπορεί να πόνεσε στην πραγματικότητα όχι επειδή σήκωσες τον καναπέ στη μετακόμιση αλλά επειδή προϋπήρχε κάποια μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία. Η ουσιαστική θεραπεία δεν είναι η γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Ο πόνος μπορεί στιγμιαία να υποχωρήσει με μάλαξη, φυσιοθεραπευτικά μέσα και χειρισμούς ή και με άσκηση. Αλλά το να αλλάξεις την κατάσταση που προκάλεσε τον τραυματισμό και το να αποκατασταθούν πλήρως οι ιστοί χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Ο χρόνος που θα χρειαστεί προφανώς έχει να κάνει με τη σοβαρότητα του τραυματισμού (άλλη σοβαρότητα έχει ένα διάστρεμμα και άλλη μια αρθροπλαστική ισχίου). Έχει όμως να κάνει και με τον ίδιο τον ασθενή και με άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως η αποκατάσταση γίνεται σταδιακά, όπως και η επανένταξη στις προηγούμενες δραστηριότητες. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση και πολλές φορές η αποκατάσταση της λειτουργικότητας δε συμβαδίζει με την αποκατάσταση του πόνου. Αν ο πόνος κάποιες φορές επανέρχεται ή απλά αργεί να υποχωρήσει, εστίασε στο πόσο έχει αυξηθεί η λειτουργικότητά σου. Εμπιστεύσου τον θεραπευτή και τον προπονητή σου αλλά πάνω απ’ όλα εμπιστεύσου την όλη διαδικασία και τον ίδιο σου τον εαυτό, χωρίς να επηρεάζεσαι από παρόμοιες περιπτώσεις άλλων ανθρώπων.

Η προοδευτικότητα του κάθε ατόμου δε χρειάζεται να είναι εμφανής σε όλους ή να είναι ίδια με των άλλων. Συμβαίνει πάντα με τον προσωπικό μας ρυθμό και τρόπο.

Newsletter