Πριν ένα χρόνο, κατά την έναρξη της πανδημίας, μάθαμε από την αρχή τους βασικούς κανόνες υγιεινής –που ίσως και να μην εφαρμόζαμε με ευλάβεια στο παρελθόν. Ένα χρόνο μετά ποιους από όλους αυτούς τους κανόνες έχουμε διατηρήσει στην καθημερινότητα; Έχεις σκεφτεί Κορονοϊός και Τρόφιμα; Πηγαίνεις και γυρίζεις από το σουπερ-μαρκετ σου όπως τον Απρίλη του 2020; Απολυμαίνεις ακόμη τα πάντα –ή μήπως τη συνήθεια διαδέχθηκε ο κορεσμός;
Θυμάσαι πώς πρέπει να πλένουμε και να καθαρίζουμε τα τρόφιμά μας στον καιρό της πανδημίας; Η μετάδοση είναι εφικτή μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών τους;
Στα ερωήματά μας για την ασφάλεια των τροφίμων και τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού μέσω αυτών μας απαντά η τεχνολόγος τροφίμων, Νικολία Σαλίαϊ*.
Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τη νόσο COVID-19 μέσω των τροφίμων;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Γενικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να βρίσκεται στα τρόφιμα, να επιβιώνει εκεί και να μολύνει τον άνθρωπο.
Καμία μετάδοση της εν λόγω νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν έχει αναφερθεί μέχρι και σήμερα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου COVID-19 θεωρείται ότι είναι από άτομο σε άτομο. Κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων στο φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και όχι από τα τρόφιμα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε, αλλά ίσα ίσα θα πρέπει να τηρούμε τους γενικούς κανόνες καθημερινής υγιεινής. Δηλαδή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων.
Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τη νόσο COVID-19 μέσω των συσκευασιών των τροφίμων;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) oι κορωνοϊοί χρειάζονται ένα ζωντανό ογρανισμό. Ζωικό ή ανθρώπινο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην επιφάνεια των συσκευασιών τροφίμων. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να απολυμαίνουμε τις συσκευασίες των τροφίμων. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας σωστά μετά τον χειρισμό συσκευασιών τροφίμων και πριν από το φαγητό.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων των κρατών μελών της ΕΕ, ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να προσβληθούμε από COVID-19 μέσω του χειρισμού τροφίμων.
Πως πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που τα καταναλώνουμε ωμά για να προφυλαχτούμε από την νόσο του COVID-19;
Η απάντηση είναι όπως και σε κάθε άλλη περίσταση. Δηλαδή, πριν θα πρέπει να έχουμε πλύνει αποτελεσματικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Στην συνέχεια πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά υπό τρεχούμενο καθαρό πόσιμο νερό μόνο.
Όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να μην μας τρομοκρατεί η κατανάλωση τους.
Μπορεί η νόσο του COVID-19 να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μαγειρεμένων τροφίμων;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούμε να προσβληθούμε από την νόσο του COVID-19 μέσω οποιοδήποτε τροφίμων όπως αναφέραμε παραπάνω, και κατά συνέπεια μέσω των μαγειρεμένων τροφίμων.
Γνωρίζουμε ότι οι ιοί είναι γενικά ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες μαγειρέματος. Επομένως και ο ιός που προκαλεί COVID-19 μπορεί να σκοτωθεί σε θερμοκρασίες παρόμοιες με εκείνες άλλων γνωστών ιών και βακτηρίων που βρίσκονται στα τρόφιμα.
Εδώ θα αρπάξω την ευκαιρία που μου δίνεται με αυτή την ερώτηση και θα υπενθυμίσω ότι.. Όταν έχουμε ωμά ζωικά προϊόντα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με προσοχή στην κουζίνα μας. Ώστε να αποφύγουμε την διασταυρούμενη επιμόλυνση με τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
Διότι οι μη ορθές πρακτικές χειρισμού των τροφίμων μας στην κουζίνας, μπορεί να έχουν δυσμενής επιπτώσεις στην υγείας μας, όμως μια τροφική δηλητηρίαση ας πούμε.
Διαβάστε ακόμα: Ο αγχο- ιός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
Πρέπει να ανακληθούν τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια που ο εργαζόμενος ενδεχομένως μετέδωσε τον ιό ενώ εργαζόταν;
Όχι, προς το παρόν δεν αναμένεται να γίνει ανάκληση ή να αποσυρθούν τα τρόφιμα από την αγορά. Όπως αναφέρουμε δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση της νόσου σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία.
Φωτογραφία: amoon ra
Τεχνολόγος Τροφίμων (MSc Φυσικοχημείας)
Επιστημονική Συντάκτρια στο MedNutrition & Σύμβουλος Διασφάλισης Ποιότητας, Ασφάλειας Τροφίμων και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων
Follow Us!