Προσωπική ανάληψη ευθύνης: Μάθε που απευθύνεσαι.

Γράφω τα παρακάτω πραγματικά ενοχλημένη  όταν συνειδητοποίησα σε τυχαίο scroll στο ίντερνετ βομβαρδισμό διαφημίσεων και ενημερώσεων από διάφορους ανθρώπους που βγαίνουν δηλώνοντας επαγγελματίες σε διάφορες ειδικότητες.

Διαιτολόγοι, γυμναστές, coaches, σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης και όλα τα συναφή που όμως δεν έχουν καμία ουσιαστική εκπαίδευση παρά μόνο πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων (άκουσον άκουσον) και παίζουν με την υγεία των ανθρώπων με τσιτάτα τύπου «όλα τα μπορείς, σκέψου θετικά» , «αδυνάτισε γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόπο», «γράμμωσε και απέκτησε το κορμί των ονείρων σου με το …» και άλλα τέτοια πιασάρικα και μοδάτα. Θλίβομαι βαθύτατα με αυτά που βλέπω και ακούω. Με την υγεία μας δεν παίζουμε και λέγοντας υγεία εννοώ σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

Μάθε λοιπόν ότι:

Ο διατροφολόγος – διαιτολόγος είναι ο επαγγελματίας που έχει επιτυχώς αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο 4ετους φοίτησης με εξάμηνη πρακτική άσκηση. Διατροφολόγοι που σέβονται τις σπουδές τους δεν τάζουν μαγικά ματζούνια και δεν βασίζουν το σχεδιασμό διαιτολογίου σε σκόνες και υποκατάστατα γεύματος.  Εξατομικεύουν την παρέμβαση σε κάθε περιστατικό και δεν δίνουν έτοιμες συνταγές.

Ο γυμναστής είναι καθηγητής φυσικής αγωγής που έχει επιτυχώς αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο 4ετους φοίτησης και έχει βασικές γνώσεις ανθρώπινης φυσιολογίας και ιατρικής. Σπουδές που σε καμία περίπτωση ένα ταχύρυθμο  3μηνο σεμινάριο personal coaching δεν μπορεί να καλύψει. Μοντέρνο, ναι και επικίνδυνο επίσης. «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Εκεί όμως που το θέμα εκτροχιάζεται τελείως είναι ο τίτλος του «συμβούλου»: σύμβουλος ευεξίας, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, life coach. Ακριβώς επειδή δεν έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και δεν είναι (ακόμη) κατοχυρωμένο επάγγελμα, έχει αρχίσει να ανθίζει και μαζί να ξεφυτρώνουν και σαν μαϊντανοί διάφορα φυντάνια από ποικίλους χώρους. Άνθρωποι με ανύπαρκτη παιδεία, χωρίς υπόβαθρο σε σπουδές ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος δηλώνουν «σύμβουλοι» …

Προσοχή σε ποια άτομα εμπιστεύεστε την προσωπική σας εξέλιξη και πολύ περισσότερο την υγεία σας.

Ενημερωθείτε για το ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος που ασκεί ένα επάγγελμα σχετικό με την ανθρώπινη υγεία. Είναι σημαντική η επαγγελματική επάρκεια για να μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα των ανθρώπων που βασίζονται πάνω του.

Διαβάστε τον κώδικα δεοντολογίας των επαγγελμάτων που σας ενδιαφέρουν και ρωτήστε ελεύθερα: τι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ σπουδές έχετε κάνει;

Και κυρίως: παρατηρείστε τους ανθρώπους που τους βάζετε ως δασκάλους, coach, και αυθεντίες στο μυαλό σας και στη ζωή σας αν

  1.     Ακούν;  Ξέρουν να ακούν; Να ακούν εσένα. Να ακούν χωρίς να σκέφτονται τι θα απαντήσουν. Να ακούν πίσω από τις λέξεις. Να σε βοηθούν να ακούσεις εσύ καλύτερα τον εαυτό σου.  Το να είναι κάποιος καλός ακροατής είναι το πρώτο που χρειάζεται να ξέρει να κάνει για να ασχοληθεί με τον άνθρωπο σε οποιοδήποτε επίπεδο
  2.     Κάνουν αυτά που λένε;  Σε πείθουν με το παράδειγμα τους; Γέμισε ξαφνικά το σύμπαν συμβούλους ανθρώπους που τα έχουν κάνει χάλια στην προσωπική τους ζωή, ταυτόχρονα διατείνονται ότι βιοπορίζονται, συμβουλεύοντας τους άλλους, κάνοντας coaching.  (ντόινγκ??)

Οκ. Δεν είναι αστείο.

Είναι ιστορίες της καθημερινής ζωής όταν δεχόμαστε «συμβουλές» από ανθρώπους που ξέρουν και λένε, λένε, λένε και για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνεις τα λόγια βρίσκουν τοίχο. Και πίστεψέ με, δεν είναι τα αυτιά σου. Είναι ότι κάτι δεν κολλάει στην εξωλεκτική επικοινωνία και οι άνθρωποι μπορούμε και «μυριζόμαστε» την αυθεντικότητα. Το αυθεντικό, το γνήσιο όχι μόνο το ακούω, αλλά με αγγίζει, το πιστεύω, με εμπνέει.

Οι πράξεις μας και η συμπεριφορά μας μιλάει πιο δυνατά από τα λόγια μας.

Άλλο το ξέρω, άλλο το κάνω.

Άλλο το μιλάω και άλλο το δρώ.

Άλλο το διδάσκω και άλλο το εμπνέω.

Αφιερωμένο στους «ειδικούς» προαγωγής υγείας και στους πραγματικούς αυθεντικούς συναδέλφους (γιατί γεμίσαμε και γιαλαντζί).

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να αλλάξουν θα χρειαστεί όχι να τους το πούμε άλλα να το δείξουμε. Δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν. Οι άνθρωποι το κίνητρο το βρίσκουν μέσα τους – έμπνευση χρειάζονται. Έχε εμπιστοσύνη, εκείνοι θα τα καταφέρουν.

Εσύ; Εγώ; Πως τα καταφέρνουμε εμείς;

Newsletter