Γνωρίζουμε τα πολλά οφέλη του Pilates τόσο κατα τη διάρκεια οσο και στην περίοδο μετά την εγκυμοσύνη.

Τί μπορεί να μας προσφερει όμως το Pilates στην περίοδο που επιδιώκουμε μία εγκυμοσύνη; Πως συνδιαάζεται Pilates και γονιμότητα;

Γιατί όλο και περισσότεροι γυναικολόγοι παραπέμπουν τις γυναίκες σε δασκάλους Pilates για άσκηση στη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Και γιατί εμείς με τη σειρά μας, οφείλουμε να τους παρέχουμε συγκεκριμένα προγράμματα για την περίοδο αυτή; Τι ακριβώς σημαίνει Pilates και γονιμότητα;

Διαβάστε ακόμα: Μέθοδος Pilates:Η ιστορία

Οφέλη 

Το σώμα της γυναίκας υφίσταται μεγάλες και γρήγορες αλλαγές πρίν (εάν πρόκειται για υποβοηθούμενη γονιμοποίηση), μετά αλλά και κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το Pilates βοηθάει στην αύξηση δύναμης, αντοχής και ισορροπίας, παράγοντες απαραίτητοι για την προσαρμογή του σώματος στις αλλαγές αυτές.

Η περίοδος πρίν όπως και η περίοδος κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι για αρκετούς μελλοντικούς γονείς περίοδος άγχους και έντασης. Το άγχος δυστυχώς αποτελεί έναν από τους πρώτους παράγοντες υπογονιμότητας στις μέρες μας.

Στη διάρκεια της άσκησης ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Προκαλείται έτσι ευεξία και μειώνονται τα επίπεδα του άγχους.

Το Pilates επηρεάζει επίσης ευνοϊκά το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και στα αναπαραγωγικά όργανα άρα και τη σωστή λειτουργία τους. Τα οφέλη αυτά σαφώς αυξάνονται και με συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Τέλος, βοηθάει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους που συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα γονιμότητας.

Όλα τα θέματα βέβαια που σχετίζονται με τα επίπεδα του άγχους, το καρδιαγγειακό σύστημα και το σωματικό βάρος ισχύουν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες που βρίσκονται στην ανάλογη περίοδο.

Ιδιαιτερότητες 

Η ένταση και η συχνότητα της άσκησης διαμορφώνεται για τον/την ασκούμενο/η με βάση τις προσωπικές του/της ανάγκες.

Σε γενικές γραμμές η άσκηση στην περίοδο αυτή θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής.

Ειδικότερα για τις γυναίκες και κυρίως σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, μεγάλης έντασης ή συχνότητας άσκηση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Θα πρέπει λοιπόν πάντα το πρόγραμμα άσκησης να γίνεται απο ειδικά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο σε θέματα κύησης δάσκαλο Pilates και πάντα κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό.

Κάνε την αρχή

Για να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τον κόσμο της γονεϊκότητας καλό είναι πρώτα να θέσουμε σωστές βάσεις για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Η καλύτερη αρχή γι’ αυτο πιστεύω είναι να πάρουμε πρώτα τον έλεγχο του σώματός μας! Θα μπορέσουμε έτσι να διασφαλίσουμε στα μελλοντικά μας παιδιά υγιείς και ευτυχισμένους γονείς αλλα και ενα καλό παράδειγμα προς μίμηση!

❤️ Φωτογραφία: Jessica Monte 

Newsletter