Νομίζω το πρώτο μου καλλυντικό το πήρα όταν ήμουν τριών ετών. Ήταν ένα μανό γυαλιστερό που με είχε ξετρελάνει. Έπειτα ακολούθησαν πολλά -όχι μόνο μανό. Θυμάμαι να πηγαίνω στο δημοτικό με αστραφτερά lip gloss (ενηλίκων). Ως γνωστόν αμαρτίες γονέων… Βλέπεις είχα κοκκέτες στο σόι μου. 

Το καλό είναι ότι τα απωθημένα δεν πρόλαβαν ποτέ να με «καταλάβουν» στον τομέα αυτό. Μέχρι τα 20 τα είχα κάνει όλα. Είχα βάψει τα μαλλιά μου όλα τα χρώματα που φαντάζεσαι, είχα βάλει τα πιο ακριβά καλλυντικά, τα πιο βαριά make up και κρέμες που μόνο στην ηλικία μου δεν ανταποκρίνονταν. Έκτοτε έβαλα μια τελεία. Μια τελεία στον υπερκαταναλωτισμό και στην ανούσια επιβάρυνση του δέρματος και των μαλλιών μου, που ευτυχώς δεν με εγκατέλειψαν μετά από τόσα βάσανα. Αποδείχτηκαν υπέρ-ανθεκτικά.

Το παρελθόν μου αυτό όμως -καθώς και η μεγάλη αγάπη που είχα στη χημεία στο σχολείο- με οδήγησαν σε νέα μονοπάτια. Πλέον βάφομαι σπάνια, και τα μαλλιά μου είναι στο φυσικό ανοιχτό καστανό τους. Τα φρύδια μου όσο πιο φυσικά γίνεται, το τσιμπιδάκι κάπου ξεχασμένο για ώρα ανάγκης, ενώ το laser με έχει σώσει από κεριά, ξυράφια και άλλα τέτοια. 

 

Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω

Τί κάνω, λοιπόν; Περιποιούμαι τον εαυτό μου όσο περισσότερο γίνεται (βλέπεις το χούι βγαίνει τελευταίο), μα πλέον δεν θα βάλω ποτέ στο δέρμα μου κάτι που δεν θα “κοσκινίσω”. Όπως κοσκινίζω διατροφικές ετικέτες και ψωνίζω με προσοχή στα αγαπημένα μου super market, έτσι κοσκινίζω και ετικέτες σε καλλυντικά προϊόντα. Και, αλοίμονο, δεν χρησιμοποιώ “σπιτικά” καλλυντικά -τουλάχιστον στο πρόσωπό μου.

Να πω στο σημείο αυτό πως ειδικός δεν είμαι, ούτε δερματολόγος. Το μόνο που έχω είναι η αγάπη μου για το διάβασμα, τη χημεία, το skincare. Οπότε αυτά που θα σας πω ξέρετε -με μια πρέζα αλάτι που λέμε και στο χωριό μου. Πάμε, λοιπόν.

 

Προσέχουμε για να έχουμε

Η φιλοσοφία μου πλέον είναι η εξής: προσέχουμε το δέρμα μας, το φροντίζουμε τόσο ώστε να είμαστε άνετες και χωρίς να βαφτούμε, και αντιμετωπίζουμε το skincare ως μια καθημερινή ρουτίνα χαλάρωσης και αυτοσεβασμού.

  • αντηλιακό

Η νούμερο ένα συνήθεια που δεν αλλάζω με τίποτα και δεν διαπραγματεύομαι είναι το αντηλιακό μου -χειμώνα καλοκαίρι. Και όταν λέω αντηλιακό δεν εννοώ οποιοδήποτε. Οπωσδήποτε με υψηλό δείκτη, προστασία από UVA (anti-Αging) & UVB (against sunΒurn) και με έξτρα προσοχή στα συστατικά. Εδώ θα κάνω μια πρόταση -δεν μπορώ να αντισταθώ. Δεν έχω βρει καλύτερο από το Anthelios XL (antishine) της La Roche Posay. Καμία διάθεση για διαφήμιση, απλώς έχω διαβάσειν τόσες ετικέτες, έχω δοκιμασει τόσα προϊόντα, δεν υπάρχει καλύτερο (από τα πιο ευκολα διαθέσιμα).

  • αλκοόλες

Το δεύτερο που προσέχω ιδιαίτερα -ειδικά σε όσα εφαρμόζω στο πρόσωπό μου- είναι το αλκοολ. Το ήξερες ότι τα συστατικά στα προϊόντα καλλυντικών -όπως και στα τρόφιμα- αναγράφονται με σειρά περιεκτικότητας; Αν, λοιπόν, όπως συχνά συμβαίνει στα λεγόμενα προϊόντα “ευρείας” το αλκοόλ υπάρχει πάνω-πάνω (κυρίως για λόγους φθηνού συντηρητικού) καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε. Και αυτό γιατί στην ουσία με προϊόντα τέτοια τελικά αφυδατώνουμε αντι να φροντίζουμε και να προσέχουμε το δέρμα μας. Ακόμη και σε δέρματα που υποφέρουν από ακμή, δεν χρειάζεται να τα επιβαρύνουμε με αφυδατικούς και στυπτικούς παράγοντες νομίζοντας ότι θα αποφύγουμε το σμίγμα. Όσο πιο πολύ στερούμε το δέρμα μας από τα φυσικά του έλαια, τόσο πιο πολλά θα παράγει.

Για τα συστατικά των προϊόντων υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείς να συμβουλευτείς. Οι αγαπημένες μου; Scan4Chem & incidecoder.com

 

  • ντεμακιγιάζ

Τρίτον; Πρόσεχε πως ξεβάφεσαι. Βάλε ένα τέλος στα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ και στα σκληρά βαμβάκια. Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι τόσο λεπτή που τέτοια προϊόντα λειτουργούν σαν… γυαλόχαρτο πάνω της. Και πίστεψε με, δεν το θέλεις αυτό. Να προτιμάς να ξεβάφεσαι με κάποιο προϊόν σε μορφή balm. Και σίγουρα να πλένεσαι μετά με κάποιο μαλακό σαπούνι, χωρίς sulfates ή αλκοόλες. Υπάρχουν πολλά στην αγορά αρκεί να το ψάξεις. 

  • βαμβάκι

Όσο για τους δίσκους βαμβακιού, αυτοί είναι υπέροχοι για να ταμπονάρουμε στο δέρμα μας διάφορα toners (όχι να απλώνουμε και να ξίνουμε το δέρμα -να ταμπονάρουμε) στα οποία επίσης πρέπει να προσέχουμε τη λίστα συστατικών ανάλογα με τις ανάγκες μας. Εδώ θα σου μιλήσω για τα AHA (γλυκολικό και λακτικό οξύ) που είναι προτιμητέα για λόγους λάμψης και αντιγήρανσης, και τα BHA (σαλικυλικό οξύ) που το προτιμούμε κυρίως σε περιπτώσεις ακμής. Πάντα με τη συμβουλή του δερματολόγου μας. 

 

Φυσικές (;) λύσεις

Λάδι καρύδας. Άλλο ένα hype προϊόν. Βάλε το στα μαλλιά σου, στο σώμα σου, στις πτέρνες σου -ποτέ στο πρόσωπο. Φράσει τους πόρους σου. Το ίδιο και το ελαιόλαδο.

Αιθέρια έλαια. Προσοχή αρχικά στο αν κάνουν για το δέρμα  μας ή απλώς για τα diffusers και τα αρωματικά χώρου. Αν είναι για το δέρμα, πάντα τα προτιμούμε διαλυμένα μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης -πχ αμυγδαλέλαίο. Και, φευ, δεν τα χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο. Γενικώς, προϊόντα “φυσικά” με αιθέρια έλαια τα προσέχουμε. Δεν είναι για όλα τα δέρματα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ευαισθησίες.

Να πω στο σημείο αυτό ότι ο όρος “φυσικά προϊόντα” είναι ένα πολύ καλό marketing. Κάτι σαν τον μύθο του “french farmacy” (όλες αυτές οι γαλλικές μάκρες φαρμακευτικών προϊόντων στο όνομα των οποίων δισεκατομμύρια έχουν κερδίσει οι αντίστοιχες πολυεθνικές). Άπαντα είναι χημεία. Και η χημεία -κατ’ αρχήν- δεν είναι κακή. 

Για τον λόγο αυτό αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ειδικά στο ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σπιτικές λύσεις. Απολεπιστικά με λεμόνια και ζάχαρη, ελαιόλαδα και μέλια -όλα αυτά μπορεί να ερεθίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιδερμίδα μας. Και όχι, δεν την απολεπίζουμε καλύτερα όσο την τρίβουμε με κόκκους ζάχαρης. Αντιθέτως, την ερεθίζουμε. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα απολεπιστικά προϊόντα με πλαστικούς, χοντρούς και πυκνούς κόκκους. Άσε που ολα αυτά επιβαρύνουν και το περιβάλλον.

 

Η ρουτίνα μου

Η επιδερμίδα μας δεν χρειάζεται πολλά. Τα βήματα είναι απλά -αρκεί να είμαστε υποψιασμένοι με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Διαβάζουμε, λοιπόν, τις λίστες συστατικών, συμβουλευόμαστε τον δερματολογο μας, και μένουμε πιστοί στο σλόγκαν “η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά”. Επομενως μην ξανακοιμηθούμε βαμμένες.

Τί κάνω εγώ; Θα δώσω μια πρόταση, βάσει των δικών μου αναγκών και προτιμήσεων.

 

Πρωί:

Καθαρισμός με ένα απαλό σαπούνι και χωρίς να τρίβομαι με την πετσέτα μου μετά (την οποία φροντίζω να αλάζω ιδιαίτερα συχνά). Ταμπονάρω με ένα τόνερ για λάμψη, ακολουθώ με ένα προϊόν βιταμίνης C που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, στην αντιγήρανση και τη λάμψη, και “κλειδώνω” την περιποιήση μου με μια καλή ενυδατική κρέμα (χωρίς αλκοόλες και αιθέρια έλαια). Σημείωση: η ενυδατική είναι για να κλειδώνει την περιποίηση που έχουμε κάνει. Από μόνη της δεν αρκεί. Και στο τέλος βάζω πάντα το αντηλιακό μου.

Βράδυ:

Αν βαφτώ ξεβάφομαι με κάποιο balm. Το ίδιο κάνω βέβαια αν έχω βγει και έχω βάλει αντηλιακό. Το αντηλιακό θέλει και αυτό το double cleansing του. Απλό σαπούνι δεν φτάνει. Πλένομαι στη συνέχεια με το απαλό μου σαπούνι, και τώρα που είναι χειμώνας, ακολουθώ με ένα προϊόν βιταμίνης Α (κατά κόσμον ρετινόλη, ρετινοειδές και λοιπά). Επί αυτού, η χρήση θέλει φειδώ  και σταδιακή εισαγωγή. Πάντα υπό τη συμβουλή δερματολόγου, ώστε να προσέχουμε το δέρμα μας όπως πρέπει. Άλλα προϊόντα βιταμίνης Α συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακμής και άλλα στην αντιγήρανση και πρόληψη. Ακολουθώ με μια κρέμα ματιών με καφεϊνη για να διεγείρω την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή (με απαλό κυκλικό μασάζ). Και τέλος, κλειδώνω την περιποίησή μου με την ενυδατική μου κρέμα.

Πολλές φορές, ειδικά το βραδυ, κάνω χαλαρωτικό ή λεμφικό μασάζ στο πρόσωπό μου για να βοηθήσω στην απορρόφηση των προϊόντων και την κινητικότητα των μυών του προώπου.

Εβδομαδιαία θα κάνω τις απολεπίσεις μου, τις μάσκες μου, το κάτι παραπάνω μου. Γι’ αυτά όμως θα μιλήσουμε στο επόμενο κειμενάκι μας. All day σπιτικό σπα. ‘Ο,τι πρέπει για να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά λαμπερές και με νέες συνήθειες. 

Newsletter