Εει ψιτ κύριος σας έπεσε κάτι!!
Πόσες φόρες έχω πει την ατάκα αυτήν κρατώντας επιδεικτικά το σκουπίδι που μόλις πέταξε κάποιος έτσι απλά, κάτω.
Αν δεν προσέξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει έλεγαν πολύ σοφά οι προγονοί μας.
Και το σπίτι δεν σημαίνει πάντα τούβλα κολόνες και σοβατεπιά στο Ε9 έκαστου. Η γη μας είναι το σπίτι όλων μας. Είναι κλισέ και corny που λέμε και στο χωριό μου την Νέα Υόρκη, αλλά αλήθεια μεγάλη πώς να το κάνουμε!
Το 1992 στο Ρίο έγινε το πρώτο Earth Summit που αφορούσε στην επαναδιαμόρφωση της Διακήρυξης που έλαβε χώρα στην Στοκχόλμη το 1972 και είχε ως θέμα την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε πλαίσιο που θα υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Η Διακήρυξη του Ρίο περιέχει 27 αρχές.
Αλήθεια τι σημαίνει η λέξη βιωσιμότητα;
Για να περικλείει την λέξη βίος( = ζωή) κάτι καλό θα ναι σκέφτηκα την πρώτη φορά που την άκουσα.
Βιωσιμότητα σημαίνει διατηρώ, υποστηρίζω, διαρκώ. Σημαίνει ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα στις επόμενες γενιές να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες. Βιωσιμότητα σημαίνει την βελτίωση της ζωής του ανθρώπου σε πλαίσιο αρμονικό με την ικανότητα των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων της γης.
Η ετυμολογία της λέξης βιωσιμότητα σημαίνει αυτός που μπορεί να επιζήσει, να διατηρηθεί στην ζωή, να έχει διάρκεια.
Ζωή..επιζήσει..διάρκεια..τρεις λεξούλες τόσες δα που τις επιζητούμε διακαώς σε σχέσεις , σε δουλειά και ξεχνούμε πως τούτος ο πλανήτης που συζούμε με τόσα έμβια όντα ούτε να ζήσει του επιτρεπουμε ούτε να επιζήσει και από διάρκεια χμμμ δεν θα είμαστε εδώ να ξέρουμε…. Βάζουμε τόση ενεργεία και αγάπη για να είναι βιώσιμες οι σχέσεις μας, οι δουλειές μας μήπως ήρθε η ώρα να φροντίσουμε και για την βιωσιμότητα της Γη μας, που υποστηρίζει καθημερινά τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας;
Λίγο πολύ, όλοι ανακυκλώνουμε και κάνουμε κάποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε όμως; Κατά την γνώμη μου το πιο αποδοτικό είναι να αρχίσουμε να μειώνουμε τις αγορές σε αγαθά που δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας, όπως πχ ρούχα, μακιγιάζ, παιχνίδια, είδη διακόσμησης,, είδη μιας χρήσης. Το δεύτερο αποδοτικότερο μετρό είναι να χρησιμοποιούμε ότι ήδη έχουμε, μέχρι πραγματικά να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο.
Επίσης μπορούμε να:
- Χρησιμοποιούμε φιλικές ως προς το περιβάλλον συσκευές, τις οποίες απενεργοποιούμε όταν δεν χρησιμοποιούμε, αντί να τις έχουμε στην αναμονή. Εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον.
- Τρώμε λιγότερο κρέας – όχι καθόλου απλά λιγότερο. Ώστε να μην αποψιλώνονται τα δάση του Αμαζόνιου προκειμένου να γίνουν εκτάσεις καλλιεργήσιμες για ζωοτροφές. Επίσης να παίρνουμε από το σουπερ μάρκετ ποσότητες σε τρόφιμα που όντως θα καταναλώσουμε. Έτσι ώστε να μειωθούν οι αποβολές διοξειδίου του άνθρακα στις χωματερές. Για τον ίδιο λόγο είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τρόφιμα ντόπια και εποχής. Έτσι κάνουμε το μέγιστο για την υγεία μας και καλό στο περιβάλλον !
- Εγκαταλείψουμε τα μιας χρήσεως πλαστικά. Στην Ελλάδα 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στην θάλασσα!!! Μεγάλο ποσοστό του πλαστικού αυτού γίνεται τροφή για τα ψάρια. Αν δεν σε νοιάζουν οι θάλασσες που κολυμπάς σκέψου το πλαστικό που τρως μαζί με το ψαράκι τι θα σου στοιχίσει σε υγεία στο μέλλον. Επένδυσε σε ένα θερμός! Έτσι μπορείς να καταναλώνεις εκεί τα ροφήματα σου αντί σε πλαστικό ποτήρι.
- Διαλέξουμε προσεχτικά απορρυπαντικά και καλλυντικά. Προτίμησε βιοδιασπώμενα προϊόντα.
- Όπου και όταν είναι εφικτό μόνωσε ότι μπορείς στο σπίτι σου. Βοηθάς το περιβάλλον με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και κυρίως την τσέπη σου.
- Ότι δεν χρειάζεσαι και είναι σε καλή κατάσταση πουλά το ή χάρισε το σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει ή το έχει ανάγκη. Το ίδιο μπορείς να κανείς και εσύ, έτσι ανακυκλώνονται αντικείμενα παντώς τύπου. Εγώ έχω κάτι μαχαιροπίρουνα πανέμορφα από την γιαγιά μου!! Δε θα μιλήσω για κάτι βάζα γυάλινα που τα χρησιμοποιώ ακόμη και για να φυλάξω φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο, έτσι γλυτώνω την πλαστικούρα!
- Χρησιμοποίησε μέσα μαζικής μεταφοράς όσο πιο συχνά μπορείς.
- Μείωσε την ψευδή ανάγκη για κατανάλωση, όταν ειδικά πρόκειται καθαρά ψυχική εκτόνωση. Προτίμησε μιαν άλλη δραστηριότητα που τελικά και αποτελεσματικότερη θα είναι και την τσέπη σου θα προστατέψεις.
Εδώ θέλω να σταθούμε λίγο.
Οι άνθρωποι δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα αυτό είναι μιαν αλήθεια τόσο πραγματική και τόσο τρομακτική συγχρόνως. Τρομακτική γιατί θα κατέρρεαν κολοσσοί και παγκόσμιες οικονομίες που στηρίζουν τις πωλησεις τους στην δημιουργία ψευδών αναγκών! Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη θέμα…
Προκειμένου να καλύψεις τις ανασφάλειες και τις συναισθηματικές σου ελλείψεις τι είσαι διατεθειμένος-η να κάνεις; Θα επιλέξεις να καταναλώσεις προϊόντα που επιβαρύνουν και αλλοιώνουν τον πλανήτη; Θα επιλέξεις να αγοράσεις προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί σε χώρες που οι συνθήκες των εργαζομένων είναι άθλιες και πολλές φορές χρησιμοποιούνται και μικρά παιδιά;
Σε ένα σεμινάριο από το πανεπιστήμιο του Yale, που έκανα με θέμα το wellbeing, η καθηγήτρια, μας έμαθε κάτι που άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία μου. Το μυαλό λέει είναι φτιαγμένο να προσαρμόζεται και να συνηθίζει τις καταστάσεις και τα πράγματα (hedonic adaptation Αγγλιστί). Που σημαίνει ότι τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο , με την πάροδο του χρόνου σου δίνουν λιγότερη έως καθόλου ευχαρίστηση. Και αυτό γιατι απλά τα συνήθισες! Για αυτό καταλήγουν οι επιστήμονες που μελετούν την χαρά και την ευεξία είναι προτιμότερο να επενδύουμε σε εμπειρίες, γιατί δεν προλαβαίνουμε να τις συνηθίσουμε και είναι πάντα διαφορετικές!
Κλείνοντας…
Εδώ είναι ένα βίντεο από την youtuber Κλαιρη Δημοπουλου που ανακάλυψα όσο έγραφα το άρθρο και θεωρώ ότι αξίζει να το δεις
Και δυο ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται το ένα τον καταναλωτισμό και την «γρήγορη» μόδα και το άλλο την καταστροφή των ωκεανών μας
Επίσης υπάρχει ένα app το Think dirty που σε βοηθά να δεις πια προϊόντα έχουν τα λιγότερα χημικά και είναι ασφαλή για την υγεία σου.
Προσπάθησα όσο μπορούσα να είμαι μια χαρούμενη μαργαρίτα σε αυτό το άρθρο. Με πονάει όμως και με θυμώνει πολύ όλο αυτό που συμβαίνει. Οπότε σας το λέω και να το ξέρετε αν είστε από αυτούς που πετάνε σκουπίδια στον δρόμο και τα συναφή θα σας ακολουθώ φωνάζοντας “ε ψιτ σας κύριος έπεσε κάτι”!!
Αγαπω να εξερευνω την ανθρωπινη υπαρξη κ εμπειρια….λατρευω να μαθαινω καινουρια πραγματα και να εξελισομαι….με συναρπαζει να ειμαι μερος της μεταμορφωσης κ εξέλιξης ενος ανθρωπου.
Follow Us!