Στην ελληνική γραμματεία η λέξη «ψυχή» πρωτοαπαντάται στον Όμηρο. Η λέξη ‘ψυχή’ προέρχεται από το ρήμα ‘ψύχω’, δηλαδή ‘αναπνέω’. Επομένως, ‘ψυχή’ σημαίνει ‘πνοή’, και συνεπώς ‘ζωή’, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς πνοή. Η αναπνοή μας είναι το μόνο πράγμα που σίγουρα θα έχουμε για όσο είμαστε εν ζωή.

Ο ρυθμός της αναπνοής μας δεν είναι δεδομένος, αλλάζει διαρκώς άλλοτε μέσα σε κλάσμα του δευτερόλεπτου, άλλες φορές πιο αργά και άλλοτε μένει σταθερός ακολουθώντας μια συγχρονικότητα. Οι μεταβολές αυτές στον ρυθμό της αναπνοής, υποδηλώνουν ζωή. Αν φανταστούμε την ζωή μας σαν ένα νήμα που συνδέει την αρχή (γέννηση) με το τέλος (θάνατος), αυτό το νήμα θα ομοιάζει με το κύμα της θάλασσας. Όπως λοιπόν η θάλασσα κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα της που κατευθύνει τον κυματισμό της σε συνάρτηση με τις εξωτερικές συνθήκες, έτσι κι εμείς μεταβάλουμε (ασυνείδητα) τον κυματισμό της αναπνοής μας αναλόγως με τον τρόπο που μεταφράζουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον. Έτσι ένα ξαφνικό και δυσάρεστο γεγονός σε κάποιον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στην αναπνοή του, ενώ σε κάποιον άλλο μπορεί η αναπνοή του να παραμείνει σχετικά σταθερή και ανάλαφρη.

Παρατηρώντας την αλλαγή αυτή μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με την εσωτερική του αλήθεια και προχωρώντας ακόμα βαθύτερα να αναγνωρίσει τις πεποιθήσεις του σχετικά με την ζωή. Η ταραχώδης αναπνοή συνήθως υποδηλώνει φόβο, αν λοιπόν η αναπνοή μας ταράζεται από συγκεκριμένες καταστάσεις, έχουμε τότε μια ένδειξη για το τι είναι αυτό που μας φοβίζει. Βέβαια ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται και για άλλους λόγους που μπορεί και να υποδηλώνουν θετικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τον ενθουσιασμό.
Η αλλαγή επομένως στην αναπνοή είναι συνυφασμένη με την ίδια την ζωή διότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς αλλαγή!
Ωστόσο η επίγνωση της αναπνοής είναι αρκετή για να μπορέσουμε να είμαστε πιο παρόντες στο τώρα και πιο συνδεδεμένοι με τον αληθινό μας εαυτό. Επιπλέον η συγκέντρωση στην αναπνοή και ο συνειδητός έλεγχος της, μας βοηθάει να γινόμαστε πιο ήρεμοι, να απομακρύνουμε το παραπανίσιο άγχος και να έχουμε μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας. Η εσκεμμένη αλλαγή στον ρυθμό και το βάθος της αναπνοής, με την τακτική εφαρμογή ειδικών αναπνευστικών ασκήσεων (μέθοδος Buteyko) ,φέρνει σταδιακή βελτίωση στην υγεία μας, επαναφέρει την ομοιοστασία του οργανισμού μας και αφυπνίζει το πνεύμα μας.

Οι αναπνευστικές ασκήσεις(αποτέλεσμα των κλινικών ερευνών του Dr.Konstantin P. Buteyko) επαναφέρουν την φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής. Η φυσιολογική αναπνοή είναι διαφραγματική ,ρινική, αθόρυβη και ρυθμική. Και αν φανταστούμε πάλι την κίνηση της εισπνοής-εκπνοής σαν το ανεβοκατέβασμα ενός κύματος, η αναπνοή που ευχαριστεί το σώμα μας και το θεραπεύει, μοιάζει με τον απαλό κυματισμό μιας ήσυχης καλοκαιρινής θάλασσας.

Καθώς εξομοιώνουμε τα κύματα της αναπνοής μας (μικρή εισπνοή-μικρή εκπνοή)  με τον κυματισμό της ήρεμης  θάλασσας, μπορούμε να επανακτήσουμε την υγεία μας, να αντικρύσουμε τον ανώτερο εαυτό μας και να αξιοποιήσουμε το κρυμμένο μας δυναμικό!

Έλενα Παπαϊωάννου
Buteyko breathing specialist- συγγραφέας

Newsletter