Ο χρόνος είναι αμείλικτος ή μήπως όχι;
Χρόνος, ένας μόνιμος περιορισμός. Ξοδεύουμε τόσο μεγάλο μέρος της ημέρας μας για να βρούμε τι θα κάνουμε μετά, να πάμε στη δουλειά, να πάμε για ψώνια, κοινωνικές υποχρεώσεις, να μαζέψουμε τα παιδιά, τόσο τρέξιμο κάθε μέρα που ξεχνάμε τα βασικά: να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. «Δεν έχω χρόνο για τον εαυτό μου», γραφικό! Αληθινό, αλλά χρειάζεται να δούμε την οπτική ότι ο χρόνος δεν υπάρχει, τον φτιάχνουμε!
Παρόλο που η μέρα έχει 24 ώρες για όλους και ο χρόνος δεν αγοράζεται είναι στο χέρι μας το πώς θα τον ξοδέψουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε χρόνο ή να τον χρησιμοποιούμε πιο έξυπνα. Διάβασε παρακάτω μερικές στρατηγικές :
- Η στρατηγική του «μια και έξω»
Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να κάνουν πολλά πράγματα συνήθως η στρατηγική τους είναι η εξής: «μια και έξω»! Δηλαδή, δεν ασχολούνται ποτέ με το ίδιο θέμα δύο φορές. Όταν κάτι πρέπει να γίνει τότε:
- ή γίνεται
- ή προγραμματίζεται σε συγκεκριμένο χρόνο (όχι στην μνήμη αλλά αυτοματοποιημένα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία)
- ή διαγράφεται και αρχειοθετείται.
Φαντάσου λοιπόν πόσο χρόνο κερδίζουμε από το να χρονοτριβούμε, να δημιουργούμε καταλόγους, να επανεγγράφουμε λίστες, να ανησυχούμε για πού και πως θα κάνουμε κάτι κτλ. Αντίθετα, αξιοποιούμε το χρόνο που έχουμε για να προχωρήσουμε. Η στρατηγική του «μια και έξω» είναι ένας τρόπος να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.
2. Διώξε τη χρονοπαγίδα του λευκού «θορύβου»
Μια ακόμη ωραία ιδέα είναι να εξαφανίσουμε το τέρας του καθημερινού λευκού «θορύβου». Να εξηγηθώ: το θορυβώδες αυτό τέρας στην ουσία είναι όλα τα μικρά καθημερινά μικρο-πράγματα που συμβαίνουν, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν και δεν προσθέτουν αξία στην ημέρα μας. Παρόλα αυτά μας τρώνε πολύ χρόνο και ενέργεια!
Μαντεύεις ή να δώσουμε παραδείγματα;
- Τηλεοπτικές διαφημίσεις : μας κρατούν καθηλωμένους σε μια έκσταση ενώ εκνευριζόμαστε τόσο πολύ γιατί συνήθως παρακολουθούμε κάτι που μας ενδιαφέρει. Πρόσθεστε και όλα τα λεπτά σε διαφημίσεις που έχουν μπει παντού (youtube, facebook κτλ).
- Οι σκέψεις μας – φρίκη, σοκ! Ναι, λοιπόν όταν το μυαλό αρχίζει να διαφεύγει σε πράγματα ουτοπικά ή καταστροφολογικά τότε πρόκειται για χρονοπαγίδα και ρουφήχτρα ενέργειας. Σας προκαλώ να παρατηρήστε πόσο χρόνο περνάτε να ανησυχείτε, να σχεδιάζετε, να συζητάτε και να μαλώνετε μόνοι σας μέσα στο κεφάλι σας. Διαφορετικό και χρήσιμο όταν χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας και εμπνέομαστε ή εκφράζουμε δημιουργικότητα μας. Η ζωή είναι επιχείρηση και θέλει δράση, δεν ζούμε στο κεφάλι μας.
- Κουτσομπολιά ή ανούσιες διαμαρτυρίες (γκρίνια): είναι αρνητικό και είναι χάσιμο χρόνου. Ας μιλήσουμε για πράγματα που έχουν αξία ή ας κάνουμε δράσεις που έχουν σημασία.
3. Επανεξέτασε τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα που έχεις αναλάβει
Τα προγράμματα φτιάχνονται για να αλλάζουν. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι γινόμαστε δέσμιοι των δεσμεύσεων που έχουμε οι ίδιοι αναλάβει ή κάποιες φορές δεν έχουμε ιδέα και γιατί τρέχουμε. Απλά τρέχουμε γιατί τρέχει η ζωή. Πάμε πιο λίγο πιο αργά. Πρώτο βήμα: δες το. Φτιάξε μια λίστα με το πρόγραμμα και αξιολόγησε:
- Χρειάζεται να τα κάνεις όλα; Ξεχώρισέ τα: ποια είναι σημαντικά; Ποια είναι επείγοντα; Υπάρχει κάτι που να είναι και σημαντικό και επείγον; Βάλτο ψηλά στη λίστα!
- Μήπως ξοδεύεις χρόνο με ανθρώπους ή σε ομάδες που δεν σε ενδιαφέρουν πραγματικά; Είναι απλά υποχρέωση ή είναι κάτι που προσθέτει αξία στην ημέρα σου;
- Χρειάζεται να καθαρίζεις το σπίτι τόσο συχνά; Χρειάζεται να σιδερώνεις;
Μπορείς να κερδίσεις χρόνο αξιοποιώντας την τεχνολογία; Ψώνια online… λέω εγώ τώρα…
Αλήθεια, κάνεις διαλλείματα; πχ το διάλλειμα για φαγητό στη δουλειά το κάνεις μπροστά στον υπολογστή ή σηκώνεσαι λίγο;Ξέρεις, πρόκειται για συνήθεια.
Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε χρόνο για να …
…Απολαύσουμε παραστάσεις, εικόνες, καθημερινά όμορφα πράγματα που συμβαίνουν αλλά από την τρεχάλα δεν βλέπουμε.
…Κάνουμε κάτι χρήσιμο
…Διαβάσουμε βιβλία
…Φροντίσουμε τον εαυτό μας
…Μαγειρέψουμε υγιεινά σνακ
…Προγραμματίσουμε τις διακοπές μας ή κάτι χαρούμενο
…Να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη
Μη ξεχνάμε ότι ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και όταν είναι πολλά πράγματα να χωρέσουν σε αυτήν, η μέρα έχει εκατό τσέπες!
Από το www.myrtomylona.gr
Αγαπώ τη δράση και απολαμβάνω τις αλλαγές. Εμπνέομαι από τις ιστορίες των ανθρώπων και δεν σταματώ να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι.
Follow Us!