Αναρωτιέμαι….εσύ το ξέρεις το παραμύθι; Το έχεις διαβάσει ποτέ; Ή μήπως στο έχουν διαβάσει;

«Σ αγαπώ σαν το αλάτι» είπε η μικρή πριγκίπισσα στο μπαμπά-Βασιλιά όταν τη ρώτησε πόσο τον αγαπούσε. Εκείνος όμως, που δεν κατάλαβε την αγάπη της, θύμωσε και την εξόρισε από το παλάτι. Και όταν χρόνια αργότερα έτυχε σε κάποια περιήγησή του να βρεθεί στο σπίτι της χωρίς να το γνωρίζει, εκείνη του μαγείρεψε χωρίς ίχνος αλατιού, ώστε εκείνος να καταλάβει την αξία του και να την αφήσει να γυρίσει πίσω στο σπίτι τους.

Τι παράξενο παραμύθι!! Και πόσα ερωτήματα εγείρει!

Όντως το φαγητό της πριγκίπισσας δεν είχε καθόλου αλάτι; Και ήταν πραγματικά τόσο άνοστο; Και αν ο μπαμπάς βασιλιάς είχε υπέρταση; Κάνει τελικά καλό ή κακό το αλάτι στην υγεία μας; Δηλαδή….εγώ να σ’ αγαπώ σαν το αλάτι;;

Γενικά, το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων και είναι ίσως και το πιο διαδεδομένο καρύκευμα στον κόσμο. Είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή νατρίου και περιέχει βασικά μέταλλα που δρουν ως σημαντικοί ηλεκτρολύτες για το σώμα. Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση τροφίμων, αφού σε υψηλές ποσότητες αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ερευνητικά έχουμε καταλήξει πως το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο 25% το προσθέτουμε από μόνοι μας, ώστε να είναι το φαγητό μας ακόμα πιο νόστιμο.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό οφείλεται στο ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις, ενώ είναι γνωστό, πως ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού οδηγεί σε ελαφρά μείωση της αρτηριακής πίεσης. Κατανοούμε, λοιπόν, πως ορισμένες παθήσεις, όντως, καθιστούν απαραίτητη τη μείωση του αλατιού.

Θετικές ιδιότητες…

Το αλάτι έχει, όμως, και κάποιες θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας εκτός από την ωραία γεύση που προσδίδει στα πιάτα μας. Και μάλλον αυτές έλαβε υπόψη της η μικρή πριγκίπισσα του παραμυθιού.

Και συγκεκριμένα:

  • Βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού.
  • Διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
  • Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
  • Σε υποτασικούς ασθενείς αποτρέπει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Άριστη δοσολογία είναι μισό κουταλάκι του γλυκού ανά 4 μερίδες φαγητού.

Ποικιλίες αλατιού

Επίσης, είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις ή έχεις ακούσει για τις διάφορες ποικιλίες αλατιού. Οι πιο κοινές ποικιλίες περιλαμβάνουν το απλό επιτραπέζιο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι. Οι διαφορετικοί τύποι αλατιού μπορεί να ποικίλουν σε γεύση, υφή και χρώμα. Διαφορές υπάρχουν επίσης στη συγκομιδή αλλά και την επεξεργασία του.

Το θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι, για παράδειγμα, συνήθως υφίσταται ελάχιστη (έως και καθόλου) επεξεργασία, αφού λαμβάνεται απευθείας μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Έτσι, διατηρεί ποσότητες ορυκτών όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, το επιτραπέζιο αλάτι, υποβάλλεται σε επεξεργασία για να αποκτήσει μια πιο ψιλή υφή, ώστε να είναι εύκολο να αναμιχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Τα κύρια πλεονεκτήματα δηλαδή της επιλογής λιγότερο επεξεργασμένων αλάτων, όπως το θαλασσινό, είναι η αποφυγή πρόσθετων επιβλαβών συστατικών που συχνά βρίσκονται στο επιτραπέζιο αλάτι και η μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Διαβάστε ακόμα: Διαλειμματική νηστεία: 6 αποδεδειγμένα οφέλη

Και για να επιστρέψουμε στο παραμύθι….η πριγκίπισσα, λοιπόν, μας έβαλε σε σκέψεις!

Μπορούμε πλέον να καταλήξουμε πως το αλάτι νοστιμίζει τη ζωή μας και το φαγητό μας και δεν είναι και τόσο «περιττό» όσο ενδεχομένως να θεωρούσαμε. Όμως όχι και τόσο απαραίτητο όπως πίστευε η πριγκίπισσα του παραμυθιού!

Όπως προαναφέραμε, προσοχή θα ήταν σωστό να δοθεί σε συγκεκριμένες παθήσεις που χρήζουν τη μείωσή του. Και απ΄ ό,τι δείχνουν τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα μεγαλύτερη προτίμηση έχουμε στο θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι.

❤️ Φωτογραφία: Anastasia Zhenina

Newsletter