Είναι στιγμές που όλοι έχουμε την ανάγκη να χαλαρώσουμε, να μας φροντίσουμε –με όποιο τρόπο ξέρει η κάθε μια και καθένας μας. Χρειάζεται, βέβαια, να αφουγκραστούμε τις στιγμές αυτές και τις ανάγκες μας. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχουμε κλείσει τα αυτιά μας απέναντι σε αυτές. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο που έχω να σου πω είναι πως τρώγοντας θα έρθει και η όρεξη. Φρόντισε εσύ τον εαυτό σου, και θα δεις θα σ’ αρέσει. (Το δεύτερο θα στο πω λίγο παρακάτω).

Spa στο σπίτι, λοιπόν -πολυσυζητημένο θέμα, υπάρχει σε κάθε “γυναικείο” περιοδικό που “σέβεται” τον εαυτό του. Ειδικά, τώρα, μέσα στις καραντίνες; Κι αν έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για το πώς να φροντίσει κανείς εαυτόν.

Πριν σου δώσω τα δικά μου tips & tricks, θέλω να πω το εξής (και να το επαναλάβουμε όλοι μαζί): η αυτοφροντίδα δεν είναι “γυναικεία” υπόθεση. Ούτε θα έπρεπε να χρεώνουμε σε έντυπα ή ψηφιακά μέσα έναν… έμφυλο προσανατολισμό. Με αυτό το #disclaimer από μένα, σου δίνω τροφή για σκέψη, και προχωράω στο θέμα που κλίκαρες για να διαβάσεις. 

Αυτοφροντίδα. Αυτοσεβασμός. Αυτοπεποίθηση. Αυτοεκτίμηση.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να θυμόμαστε όλες και όλοι είναι ότι η αυτοφροντίδα, στο φάσμα της οποίας εντάσσεται και η περιποίηση της εξωτερικής μας εμφάνισης, αποτελεί μορφή αυτοσεβασμού. Αυτοφροντίδα μπορεί να είναι πολλά πράγματα σαφώς: από τον διαλογισμό, μέχρι την εξάσκηση των χόμπι μας, το διάβασμά μας, μέχρι το καλό μας φαγητό και τη γυμναστική μας, ως και τη βραδινή μας ρουτίνα περιποίησης. Όσο εξασκούμε την αυτοφροντίδα σε περισσότερα πεδία, τόσο δυναμώνει ο αυτοσεβασμός μας, τόσο ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή μας. Αν δυσκολευόμαστε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία, εφόσον οι συνθήκες της ζωής μας δεν είναι οι δυσμενέστερες -και ανεξαρτήτως φύλου-  τότε πάσχει η αυτοεκτίμησή μας. Στην περίπτωση αυτή προτεραιότητά μας θα είναι να εξερευνήσουμε τους λόγους με τη βοήθεια ενός ειδικού. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι taboo και είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στις σχέσεις μας.

Οι κατάλληλες προϋποθέσεις

Αν κάτι έχω μάθει από τις αμέτρητες προσπάθειές μου να κάνω ένα spa στο σπίτι μου και να είναι πολύ ανώτερης ποιότητας από όσα δήθεν προσφέρονται εκεί έξω (εξαιρώ τη σάουνα -τη θεωρώ εξαιρετική για την ψυχή και το σώμα, αλλά δεν την έχω σπίτι μου), είναι δύο πράγματα:

  1. Εξασφαλίζω ότι θα έχω τον χώρο και τον χρόνο μου χωρίς περισπασμούς για να περιποιηθώ τον εαυτό μου όσο θέλω. Προσωπικά κλείνω το κινητό μου. Κάποιος άλλος μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια συμφωνία με την οικογένειά του ή τους συγκατοίκους του. Απαραίτητο. Χρειάζεσαι χώρο και χρόνο να αναπνεύσεις. Κανονικά και συναισθηματικά.
  2. Έχω ήδη κάνει outsourcing στις διαδικασίες αυτοφροντίδας που θα με κουράσουν. Ναι υπάρχει κι αυτό. Έχεις πιαστεί ποτέ κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης ή του do it yourself πεντικιούρ; Αν ναι, θα με καταλάβεις. Προσωπικά δεν θα περάσω το σπιτικό μου spa σκυμμένη πάνω από μια λεκάνη, ούτε ανάμεσα σε ταινίες αποτρίχωσης. Σαφώς, η πανδημία δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για τέτοιου είδους outsourcings, αλλά θα σου πω κάτι -κάνε laser και θα σωθείς για μια ζωή, συν θα σώσεις και το πορτοφόλι σου μακροπρόθεσμα.

Στο σημείο αυτό θα σε παραπέμψω σε “μια ιστορία στον αφρό της κρέμας” για να προετοιμαστείς με τα κατάλληλα για εσένα προϊόντα για το spa στο σπίτι. Δεν θα περιποιηθούμε εαυτούς με αυτοσαμποτάζ… Και πάμε στα απαραίτητα (κατ’ εμέ).

Τα απαραίτητα

  1. Φτιάξε την ατμόσφαιρα στο μπάνιο και στο δωμάτιο που θα φιλοξενήσει την ιεροτελεστία σου

Άναψε κεριά, χαμήλωσε τα φώτα, βάλε τη μουσική σου, δημιούργησε μια ευχάριστη μυρωδιά στο χώρο βράζοντας κανελόξυλα και φλούδες εσπεριδοειδών (ποιος χρειάζεται τεχνητά αρώματα και παραφίνες; άσε που μετά θα μπορείς να πιείς το ρόφημα με λίγες σταγόνες λεμονιού ή/ και μέλι)

  1. Προετοίμασε την ενυδάτωσή σου

Ετοίμασε αφεψήματα, γέμισε την κανάτα σου με αρωματισμένο νερό, επέλεξε τις ενυδατικές κρέμες που θα απλώσεις σε πρόσωπο και σώμα -ειδικά μετά από ένα πλούσιο και χαλαρωτικό μπάνιο, κι αν είναι και ζεστό, σίγουρα θα χάσει υγρά, οπότε σκέψου πως θα τα αναπληρώσεις.

  1. Ετοίμασε το μπάνιο σου

Δεν ξέρω αν φταίει η μεγάλη μου αγάπη για το νερό, αλλά το μπάνιο για εμένα είναι πάντα η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας -ακόμη κι αν είναι ένα ντουζ. Ρίξε μερικές σταγόνες λεβάντας στη μπανιέρα σου (κατάλληλη για το δέρμα) και άστην να απλώσει το άρωμά της στο χώρο όσο θα πέφτει το ζεστό νερό. Ή κρέμασε ένα ματσάκι ευκάλυπτο, δενδρολίβανο, μέντα, λεβάντα, τσάι του βουνού, στη βάση της ντουζιέρας σου. Θα κάνει τη δουλειά του με τους υδρατμούς, όσο εσύ θα κάνεις το μπάνιο σου με τα αγαπημένα σου αρωματικά σαπούνια. Και θυμίσου, να αναπνέεις, να ανασαίνει, να απολαμβάνεις το άρωμα των στογμών.

  1. Κάνε την απολέπισή σου, όσο έχεις τη μάσκα στα μαλλιά σου

Για τα μαλλιά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και μια αγαπημένη σπιτική συνταγή, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας -ό,τι θες. Και όσο αυτή θα κάνει τη δουλειά της, εσύ θα απολεπίσεις το (καθαρό παρακαλώ) δέρμα σου με ένα αγαπημένο σου προϊόν. Και αυτό μπορεί να είναι σπιτικό ή κάποιο του εμπορίου. Απλώς απέφυγε τα μικροπλαστικά. Γιατί όπως τιμούμε το δέρμα και το σώμα μας, οφείλουμε να τιμούμε και το περιβάλλον.

  1. Βάλε τις κρέμες σου

Αφού πλυθείς και ξεβγάλεις τη μάσκα σου, ήρθε η ώρα να ενυδατωθείς. Πρώτα θυμήσου το νερό σου, και ύστερα από πάνω ως κάτω βάλε την αγαπημένη σου κρέμα ή λαδάκι, τις καλτσούλες σου και ρούχα χαλαρά. Τώρα θα βάλεις μια κούπα από το αφέψημά σου για να συνεχίσουμε με το πρόσωπο.

  1. Μην κάνεις μόνη σου καθαρισμό

Σοβαρά στο λέω, μην επιχειρήσεις σε μια μέρα αυτοφροντίδας να τσιμπήσεις το πρόσωπό σου και να σταθείς σε απόσταση αναπνοής από τον καθρέπτη (με ό,τι συνεπάγεται αυτό). Πλύσου, κάνε μια ήπια απολέπιση, προχώρα στη δική σου ρουτίνα περιποίησης. Κλείσε με μια μάσκα ενυδάτωσης που θα σε συντροφεύσει, όσο θα χαλαρώνεις με ένα σύντομο διαλογισμό, ίσως λίγες διατάσεις, ή ένα λεμφικό μασάζ στο πρόσωπό σου, τον αυχένα και τις κλείδες σου. Και εδώ θα στο ξαναπώ: ανάπνευσε και πάρε τον εαυτό σου μια αγκαλιά.

  1. Τί θα φάμε;

Μια μέρα αυτοφροντίδας για εμένα περιλαμβάνει ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα. Δεν έχει σημασία αν θα το παραγγείλεις ή θα το ετοιμάσεις (χωρίς να σε βρει το spa να καθαρίζεις λέπια για ψαρόσουπα -προτίμησε κάτι πιο απλό). Αυτό που χρειάζεται είναι να το απολαύσεις. Και για κάποιους από εμάς, η προετοιμασία του γεύματος αποτελει ένα είδος ιεροτελεστείας, μια πρακτική χαλάρωσης και mindfulness.

  1. Ολοκλήρωσε με  επιπλέον χαλάρωση

Δες μια αγαπημένη ταινία, κάνε τον διαλογισμό σου, γράψε στο ημερολόγιό σου, διάβασε το βιβλίο σου, κάνε ένα μασάζ στις παλάμες και τις πατούσες σου, ή απλώς προετοιμάσου για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Προσωπικά επιλέγω να κάνω όλα αυτά, αλλά δεν χρειάζεται να πιεστείς στο όνομα μιας προτεινόμενης ρουτίνας. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις πιο καλά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα. Πειραματίσου και θα το βρεις.

Οκτώ βήματα, λοιπόν και έχεις στήσει ένα ολοκληρωμένο spa στο σπίτι. Απλά βήματα που μπορούν να σου προσφέρουν μια ημέρα που αξίζει να χαρίσεις στον εαυτό σου απλόχερα. Αρκεί να εξασφαλίσεις τις δύο προϋποθέσεις που είπαμε: χωροχρόνος και όχι κούραση. Αυτά είναι τα δικά μου μυστικά. Θες να μοιραστείς και ‘συ τα δικά σου; Θα χαρούμε να τα διαβάσουμε στα σχόλια.

 

 

#spoiler_alert: έπεται κείμενο με τις δικές μου αγαπημένες σπιτικές συνταγές περιποίησης. Σου έγραψα στο πρώτο part ότι την χημεία την εμπιστεύομαι για το προσωπό μου, αλλά δεν απορρίπτω ποτέ την αξία των diy λύσεων για τα γύρω γύρω. 

Καλή χαλάρωση!

One Reply to “Μια ημέρα για ‘σένα”

Comments are closed.

Newsletter