Κάποιες φορές όταν ο στόχος μας αφορά την ευεξία μας τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, ο όρος ισορροπημένη διατροφή ακούγεται μπερδεμένος και οι αλλαγές φαίνονται τρομακτικές ή πολύ μακριά από εμάς. Έτσι αφήνουμε τη ζωή να μας παρασύρει σε λάθος επιλογές. Οι λάθος επιλογές στην αρχή φαίνονται πιο εύκολες. Σιγά σιγά όμως δημιουργούν προβλήματα, βλάβες ή κενά και συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε. Απλά όταν προσπαθούμε να βγούμε από αυτό επιλέγουμε ηρωικές προσπάθειες που έχουν μικρά ποσοστά επιτυχίας.
Αντίθετα πετυχαίνουμε πιο εύκολα όταν κάνουμε μικρά βήματα. Ένα κάθε φορά ξεκινάμε από τα απλά, τα μικρά, τα εύκολα, τα σίγουρα. Σημαντικό είναι ξεκινήσεις και να θυμάσαι ότι τα μεγάλα φτιάχνονται από τα μικρά. Και ξέρω ότι κάθε βήμα θα με φέρνει πιο κοντά. Και κάποια βήματα παρασύρουν εύκολα και τα υπόλοιπα και ξαφνικά κάτι που φάνταζε δύσκολο… το έχω ήδη ξεκινήσει.
“Καταφέρνοντας μικρές αλλαγές, μικρούς στόχους, ενδυναμώνομαι, μαθαίνω να δεσμεύομαι, αναλαμβάνω την ευθύνη της δράσης μου και τελικά μαθαίνω ότι μπορώ και τα καταφέρνω”.
Μην πέσεις στην παγίδα ότι τα μικρά δεν μετράνε. Μετράνε και μάλιστα αθροιστικά κάνουν ζωτικής σημασίας διαφορά. Έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι για ΕΠΙΤΥΧΩ ή υπάρχει «φώτιση» μια καθοριστική στιγμή που γύρισε ο διακόπτης ή απαιτείται ηρωισμός. Όμως δεν συμβαίνει έτσι και αυτή η πεποίθηση μας βάζει στην παγίδα να υποτιμάται την αξία των μικρών βελτιώσεων καθημερινά. Αν και τα μικρά δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα μπορεί να κάνουν τελικά διαφορά αθροίζοντάς τα στο χρόνο. Και έρχονται τα μαθηματικά να το επιβεβαιώσουν: αν βελτιώνεται 1% κάτι κάθε μέρα για ένα χρόνο, θα καταλήξετε 37% καλύτερα! Η διαφορά είναι εκπληκτική.
Με τον ίδιο τρόπο που τα χρήματα πολλαπλασιάζονται μέσω των επενδύσεων, έτσι και οι συνήθειες μας δυναμώνουν μέσω της επανάληψης. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι «εντάξει, δεν κάνω και τίποτα» γιατί αυτό που κάνω είναι μικρό, ο αντίκτυπος που έχει αυτό το μικρό σε μήνες ή χρόνια μπορεί να είναι τεράστιο. Συνήθως το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν κοιτάμε πίσω δύο, πέντε, ή ίσως δέκα χρόνια αργότερα. Η αξία των καλών συνηθειών και το κόστος των κακών γίνεται εμφανής. Οι μικροί στόχοι που γίνονται καθημερινές συνήθειες πετυχαίνουν το μεγάλο αποτέλεσμα.
“Αυτό είναι λίγο δύσκολο γιατί οι άνθρωποι θέλουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα και έτσι απορρίπτουμε τις μικρές αλλαγές θεωρώντας τες ασήμαντες”.
- Όντως εάν εξοικονομήσεις λίγα χρήματα τώρα, δεν είσαι ακόμα εκατομμυριούχος.
- Εάν πηγαίνεις στο γυμναστήριο τρεις μέρες την εβδομάδα, δεν έχεις ακόμα βρει την φόρμα σου και τη φυσική σου κατάσταση.
- Εάν μελετάς Ιαπωνικά μια ώρα κάθε Τρίτη, δεν έχεις μάθει ακόμη τη γλώσσα.
Έτσι ενώ κάνουμε μερικές αλλαγές, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να έρχονται γρήγορα και έτσι επιστρέφουμε στις προηγούμενες ρουτίνες μας και τα παρατάμε. Όμως χρειάζεται να θυμόμαστε ότι οι συνήθειες και η αλλαγές χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν, η ζωή δεν λειτουργεί αυτόματα.
Για να καταλάβεις γιατί τα μικρά μετράνε θα κάνω μια παρομοίωση της αλλαγής μικρών συνηθειών με την πορεία ενός αεροπλάνου. Φαντάσου λοιπόν ότι θέλεις να πετάξεις από την Αθήνα για την Θεσσαλονίκη. Κατά την απογείωση ο πιλότος ρυθμίζει την πορεία με μια απόκλιση 3 μοίρες δυτικά. Μια τόσο μικρή αλλαγή δεν είναι καν αισθητή βλέποντας την μύτη του αεροπλάνου στον διάδρομο απογείωσης. Καθώς το αεροπλάνο κινείται και γράφει χιλιόμετρα στον αέρα αυτό μεγεθύνεται. Έτσι αντί να βρεθείς στην Θεσσαλονίκη, θα προσγειωθείς ίσως στην Αλβανία…
Έτσι συμβαίνει και με τις συνήθειες μας που μια απόκλιση 1% προς το καλύτερο ή το χειρότερο, είναι ικανό να καθοδηγήσει τη ζωή μας σε ένα πολύ διαφορετικό προορισμό. Ο χρόνος μεγεθύνει τα μικρά. οι μικροί στόχοι είναι ικανοί για μεγάλο αποτέλεσμα. Να θυμάσαι η επιτυχία είναι προϊόν καθημερινών συνηθειών και όχι καθολικής στιγμιαίας και θαυμαστής μεταμόρφωσης.
Και αν δεν με πιστεύεις έρχεται και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει..
Ο Vilfredo Pareto ήταν ένας Ιταλός οικονομολόγος που έζησε κατά τον προηγούμενο αιώνα και έκανε μια πολύ σημαντική παρατήρηση η οποία διδάσκεται σήμερα σε όλα τα οικονομικά Πανεπιστήμια όλου του κόσμου ως ο νόμος του Pareto. Αυτός ο νόμος που διαποτίζει την ίδια τη φύση και τη ζωή είναι ότι: “Η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων προέρχεται από την μειοψηφία των πηγών ή των πόρων”. Πρόκειται για μια ζωτική αρχή που αν την κατανοήσει κανείς σε βάθος μπορεί να επηρεάσει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής του.
Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι το 80% του εισοδήματος σας είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από μια συγκεκριμένη πηγή ή κατηγορία πελατών που αντιστοιχούν στο 20% περίπου των πηγών, των προσπαθειών ή του χρόνου σας. Όπως και το 80% των παραπόνων ή των προβλημάτων που μπορεί να έχει μια επιχείρηση προέρχεται συνήθως από το 20% των πελατών. Το 80% του πληθυσμού φαίνεται να είναι καλοπροαίρετο ενώ ένα 20% έχει την τάση να είναι πηγή συνεχών προβλημάτων. Το 80% των εξόδων σας μπορούν επίσης να πηγαίνουν σε λίγες μόνο πηγές: ενοίκιο, αυτοκίνητο, φαγητό κ.λπ.
Οι δυνητικές εφαρμογές της αρχής του Pareto είναι άπειρες και περιορίζονται μόνο από την φαντασία.
Ο Tim Ferris είναι ερευνητής και απόφοιτος νευροεπιστημών του πανεπιστήμιου του Princeton. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε να μελετάει την εφαρμογή του νόμου του Pareto σε διάφορους τομείς της ζωής. Κάποιοι από αυτόυς η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η επιχειρηματικότητα και μεταξύ αυτών και η Υγεία. Επικεντρώθηκε να εντοπίσει τους παράγοντες που μπορούν να επιφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα με την ελάχιστη προσπάθεια. Έτσι για να επιτύχει κανείς το τέλειο σώμα χρειάζεται 2-4 ώρες την ημέρα στο γυμναστήριο, αλλά δέκα μόλις λεπτά άσκησης την ημέρα έχουν παρόμοια αποτελέσματα με 2 ώρες άσκησης την ημέρα.
Ο νόμος του Pareto επαληθεύεται και από έρευνες σχετικά με την άσκηση και την δράση της στην μακροζωία. Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA (Journal of American Medical Association) επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Αναφέρει ότι 10 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα έχουν παραπλήσια ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία και στη μακροζωία, με αυτά που προκύπτουν από 5πλάσια ή και 10πλάσια διάρκεια άσκησης. Στην πρώτη περίπτωση μειώνεται η θνησιμότητα κατά 31% ενώ στη δεύτερη κατά 39%.
Παρόμοια η αποφυγή απλών υδατανθράκων και η κατανάλωση τους, σε μια ή δύο φορές την εβδομάδα αντί για καθημερινά. Έτσι μπορεί να αυξηθούν οι καύσεις του λίπους σε σχέση με την πλήρη αποχή από αυτούς.
Και κάπως έτσι το λίγο γίνεται πολύ γιατί στην αλλαγή το μικρό και το μεγάλο είναι σχετικό. Αυτό που είναι απόλυτο είναι ότι αφορά τις επιλογές μας και πράγματα που κάνουμε ή παραλείπουμε. Μικροί στόχοι, μεγάλο αποτέλεσμα, μικρός κόπος λοιπόν με σύμμαχο το χρόνο!
Και αν σας προβληματίζει πως να ξεκινήσετε με μικρά, εύκολα και καθημερινά βήματα μην ανησυχείτε.Θα βρείτε μερικές ιδέες σε αυτή την απίστευτη λίστα στόχων από την Ειρήνη: New Year’s Resolutions
Φωτογραφία: Doran Erickson
Αγαπώ τη δράση και απολαμβάνω τις αλλαγές. Εμπνέομαι από τις ιστορίες των ανθρώπων και δεν σταματώ να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι.
Follow Us!