Κι εκεί που ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο της ζωής μας πηγαίνει προς κλείσιμο, η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Ένα νέο lockdown, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και νέες, αναγκαστικές συνήθειες, απειλούν την ισορροπία της καθημερινότητάς μας. Τι κάνουμε, λοιπόν, στη μέση της καταιγίδας; Κρυβόμαστε, μέχρι να περάσει ή μαθαίνουμε να χορεύουμε υπό βροχή, όπως λέει και το γνωστό γνωμικό;
Το 2020 είναι μια χρονιά δραματικών αλλαγών, σε κάθε δυνατό επίπεδο. Οι ξαφνικές αλλαγές έχουν προκαλέσει την αβεβαιότητα, σε όλους μας, και η αβεβαιότητα φέρνει στρες. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. , ο περιορισμός, η απομόνωση και η απώλεια εισοδήματος μπορούν να πιέσουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία και να διογκώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις. Τα επίπεδα του στρες έχουν ανέβει κατακόρυφα και, δεδομένων των ειδικών συνθηκών, ο καθένας μας καλείται να φροντίσει τον εαυτό τους και τους οικείους του. Όπως λένε, οι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν δραστικά μέσα, και αυτό ακριβώς συμβαίνει κι εδώ: για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας μέσα στην πανδημία, θα πρέπει συνειδητά να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες, που θα θωρακίσουν την ψυχική μας υγεία, παράλληλα με τη σωματική.
Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην σημασία της συγκέντρωσης, εκείνης της διαδικασίας κατά την οποία επιτρέπουμε στο μυαλό μας να μην κάνει τίποτα, παρά μόνο να υπάρχει. Υπό καθεστώς πανδημίας και lockdown, αυτή η τεχνική έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αφού μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε και άρα να ελέγξουμε τον καταιγισμό αρνητικών σκέψεων που προκαλεί ο φόβος και η ανησυχία. Η πρώτη από τις συστάσεις αντιμετώπισης του στρες λόγω πανδημίας που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι : Κάνε Παύση. Ανάπνευσε. Σκέψου. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανατρέχει σε κλασσικές πρακτικές του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας (mindfulness), ειδικά εφόσον γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες υπογραμμίζουν τη σημασία τους στην υγεία και την ευεξία μας.
Με βάση τις συστάσεις του οργανισμού και τις συμβουλές των ειδικών, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα όλα αυτά που μπορούμε εύκολα να κάνουμε, για να διατηρήσουμε την ισορροπία μέσα μας, ακόμη και στην πανδημία:
- Φρόντισε ανά τακτά διαστήματα να παίρνεις μερικές αργές, βαθιές αναπνοές. Αν χρειαστεί βάλε μια υπενθύμιση ή ένα χρονικό ορόσημο- πχ κάθε φορά που θα πίνεις νερό, θα κάνεις και μερικές αναπνοές.
- Κράτα επαφή με τους αγαπημένους σου, έστω και μέσω της τεχνολογίας. Η απομόνωση επιβαρύνει την ψυχολογική μας κατάσταση, γιατί, όπως και να το κάνουμε, είμαστε κοινωνικά όντα.
- Υιοθέτησε μια ρουτίνα υγιεινής: τήρησε τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό, πλένε συχνά τα χέρια σου, φρόντισε το σώμα σου, από τα μαλλιά ως τα πόδια. Συνέχισε να ντύνεσαι και να περιποιείσαι σαν να μην πρέπει να μείνεις στο σπίτι. Τέτοιες μικρές συμβολικές ρουτίνες επιτρέπουν στο μυαλό μας να σκεφτεί ότι «δεν έχουν αλλάξει όλα».
- Δείξε κατανόηση, προς τον εαυτό σου και τους άλλους. Για όλους είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και για πολλούς γίνεται αφορμή για να εκφράσουν θυμό και αντίδραση. Αντιμετώπισέ τους με ευγένεια, και κάνε το ίδιο με τον εαυτό σου. Αν δεις ότι οι αντοχές σου μειώνονται, άκου το σώμα σου και κάνε παύση.
- Αθλήσου, όπως μπορείς. Βγες για περπάτημα, έστω και για μια βόλτα στο τετράγωνο. Δώσε στο σώμα σου τη δυνατότητα να εκτονωθεί και ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου, με όλα τα οφέλη της άθλησης. Σε αυτή τη δεύτερη φάση πολλές πλατφόρμες online γυμναστικής προτείνουν μια νέα προσέγγιση, που υποκαθιστά το γυμναστήριο.
Η υπομονή και η καθαρή σκέψη είναι τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε, απέναντι στην πανδημία αλλά και σε οποιαδήποτε κατάσταση μας πιέζει. Μπορεί, μέσα από όλο αυτό το σκληρό μάθημα, να βγούμε πιο συνειδητοί, πιο συγκεντρωμένοι και πιο δυνατοί, έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο και σταθερό βήμα, προς τα εμπρός.
Follow Us!