Νέα χρονιά, νέα σελίδα. Κατάλληλη εποχή να μπουν οι στόχοι,αυτά που λέμε «resolutions». Ή μήπως όχι;

Ισχύει ότι ο καινούργιος χρόνος φέρνει αισιοδοξία, δύναμη και χαρά, την προσμονή μιας καινούργιας αρχής. Όλο το υπέροχο και υποσχόμενο γιορτινό κλίμα που μας γεμίζει ενθουσιασμό που τόσο χρειαζόμαστε για να αναλάβουμε δράση. Πώς, όμως, ένα ημερολόγιο είναι αυτό που μπορεί να επιλέξει «τώρα είναι η ώρα!». Περιμένω το νέο έτος να αλλάξει για να αλλάξω τη ζωή μου;
Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που οι στόχοι της νέας χρονιάς αποτυγχάνουν γενικά (εκτός και αν ανήκεις στο 8% του πληθυσμού που καταφέρνει να τους πραγματοποιήσει στην πορεία του χρόνου)
Είναι το φαινόμενο «σύνδρομο της ψευδής ελπίδας». Πιθανόν λοιπόν οι στόχοι που βάζουμε δεν είναι συνειδητή επιλογή αλλά καθρεφτίζουν την ανάγκη μας να πάρουμε αποφάσεις για να νοιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Σα να έχουμε μια υποχρέωση να κάνουμε αλλαγές και να θέσουμε νέους στόχους μόνο και μόνο γιατί είναι το ξεκίνημα μιας καινούργιας χρονιάς. Το κάνουμε λοιπόν αλλά στην πράξη συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει κίνητρο και άρα καύσιμο για να συνεχίσουμε οπότε… σταματάμε
Κάτι άλλο που μας δυσκολεύει να δώσουμε πνοή στους στόχους που με τόσο όρεξη θέτουμε στην αρχή της χρονιάς είναι η λογική του «όλα ή τίποτα». Άσπρο ή μαύρο λοιπόν και ξεκινάμε στην αρχή δυναμικά σημειώνοντας σημαντική πρόοδο. Όμως εάν θέλετε να έχετε καλύτερη εμφάνιση, το να τρώτε κάθε μέρα μόνο μήλα ή να μην ξαναφάτε ποτέ κάτι με ζάχαρη, δεν θα λειτουργήσει. Ομοίως εάν από μια ελεύθερη διατροφή αποφασίσετε να αποκλείσετε όλα τα χημικά τροφίμων, τα πρόσθετα και οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτεί θέματα στο πεπτικό σας, τότε αυτό δεν θα διαρκέσει. Και αναρωτιέμαι πόσο άσκοπο είναι να χάσει κάποιος 5 κιλά σε ένα μήνα, μόνο και μόνο για να τα ξαναβρεί τον επόμενο.
Αυτό που συμβαίνει είναι να χάσουμε δύο μήνες από τη ζωή μας, μπαίνοντας σε διαδικασίες που ζορίζουν για να βρεθούμε τον Φλεβάρη, Μάρτη στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση (αν συνυπολογίζουμε την αυτοπεποίθηση) από ότι ξεκινήσαμε …

Βλέπεις όταν πρόκειται για την υγεία και για στόχους που αφορούν την ευεξία μας είναι πιο αποδοτικό να ακολουθήσουμε μια μεθοδική προσέγγιση και τα έχουμε ξαναπεί, η δύναμη της θέλησης από μόνη της δεν είναι αρκετή. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε ένα αειφόρο αποτέλεσμα που μπορεί να δουλεύει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Για να το πετύχουμε αυτό προϋποθέτει αλλαγή της συμπεριφοράς μας και για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα να αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Δημιουργία νέων νευρωνικών συνάψεων στον εγκέφαλο, συνηθειών.
Όλη η κουβέντα γίνεται γιατί κάθε φορά που κάποιος βάζει στόχους για το νέο έτος και αποτυγχάνει, δέχεται πλήγμα στην εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του και την αυτοεκτίμησή του.
Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Όλα ξεκινούν με ένα όραμα του πως θέλω να είναι η ζωή μου και πως θέλω να είμαι εγώ μέσα σε αυτή.
Απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου
• Πως θέλω να ζήσω;
• Τι με κάνει να νοιώθω καλά;
• Τι χρειάζομαι;
• Τι σκέφτομαι και συμβαίνει όταν είμαι στα καλύτερά μου;
Τότε οι στόχοι έρχονται σαν μικρά βήματα για να καλύψουν το κενό από πού ξεκινώ και που θέλω να φτάσω μεθοδευμένα.
Καλά αποτελέσματα που έχουν ζωή στο χρόνο έρχονται όταν
1. Διασκεδάζεις με τη μέθοδο που επέλεξες και νοιώθεις καλά μέσα σου και έξω
2. Η μέθοδος ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου, τη ρουτίνα σου και τυχόν ιατρικά θέματα
3. Ο στόχος να είναι ρεαλιστικός και σαφής και προχωράμε σταδιακά θέτοντας μικρότερους στόχους και βήματα. Συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για διαδικασία.
4. Να αναγνωρίσουμε ότι η υποτροπή και η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας, να την καλωσορίσουμε και να μην επιτρέψουμε να μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε. Σημασία έχει το να σηκωθώ όταν θα πέσω, το ότι θα πέσω κάποια στιγμή είναι σίγουρο.
Τέλος ας μην περιμένουμε την Πρωτοχρονιά για να θέσουμε νέους στόχους. Μπορούμε όταν πραγματικά μια σκέψη ωριμάσει μέσα μας και νοιώσουμε την ανάγκη να ξεκινήσουμε χωρίς ημερολογιακούς περιορισμούς.
Ας κάνουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε με την συναρπαστική δεκαετία που ανατέλλει !

Newsletter