Ας ξεκινήσουμε ανάποδα λέγοντας τι δεν είναι τα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής:
- Δεν είναι τροφές
- Δεν είναι φάρμακα
- Δεν είναι βότανα
- Δεν είναι προϊόντα ειδικής διατροφής
Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, γιατί έχουμε συνηθίσει στην χρήση των φαρμάκων, που λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση προβλήματος υγείας ή ασθένειας.
Έτσι το σύνηθες λάθος που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο και τα συμπληρώματα διατροφής.
Δηλαδή:
- όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αποφασίζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε
- μόλις τα δούμε αποτελέσματα τα διακόπτουμε μέχρι να κρίνουμε ότι υπάρχει ξανά η ανάγκη τους
- ή χειρότερα, αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα όπως στις περιπτώσεις των φαρμάκων αποφασίζουμε και τα διακόπτουμε εντελώς
Τα συμπληρώματα χρειάζονται χρόνο για να μας δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η διακοπή της λήψης τους μοιάζει λίγο με τη διακοπή μια υγιεινής διατροφής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τροφή στο σώμα μας και να το βοηθήσουμε να “διορθώσει” φθορές ή να αναπληρώσει τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Βλέπεις οι βιταμίνες και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία χρησιμοποιούνται συνεχώς από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση και τη ανάπλαση του αίματος, του δέρματος, των μυών και των οστών, για την παραγωγή του DNA, των πρωτεϊνών και των ένζυμων, για την υποστήριξη της κυτταρικής ανάπτυξης και της αναπαραγωγής. Στοιχεία που διασφαλίζουν τις σωματικές και τις γνωστικές ικανότητες που κάνουν τη ζωή δυνατή και ευχάριστη.
Η λήψη των συμπληρωμάτων είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να είναι συνεχής στο πέρα της ζωής ενός ατόμου. Είναι σημαντικό όμως να τροποποιείται έτσι ώστε να ταιριάζει και να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου καθώς αυτές αλλάζουν ή πληθαίνουν όπως περνούν τα χρόνια.
Την άποψη ότι μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή (να τρως λίγο και από όλα) αρκεί για να είσαι υγιής, την θεωρώ ιδιαίτερα παρωχημένη και ανακριβή. Τα συμπληρώματα στην εποχή μας αποτελούν φυσική προέκταση της διατροφής μας καθώς η τροφή που καταναλώνουμε σήμερα, δεν διαθέτει όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.
Με τη σκέψη αυτή ας στρέψουμε λίγο την προσοχή μας και στον ορισμό τους και θα δούμε ότι η Ελληνική νομοθεσία ορίζει πως, τα συμπληρώματα διατροφής είναι «προϊόντα που περιέχουν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώσουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου»
Δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη τροφή, δεν είναι “ματζούνια” που αποφέρουν μαγικά αποτελέσματα, δεν “γιατρεύουν” την αμέσως επόμενη στιγμή από τη λήψη τους τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε.
Τα συμπληρώματα αφορούν καθαρά τα ίδια μικροθρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στην τροφή όπως:
- Βιταμίνες (Α, D,K, Ε, C, Bcomlex, folic acid)
- Μέταλλα
- Ιχνοστοιχεία
- Αμινοξέα
- Πρωτεϊνες
- Λιπαρά οξέα
- Ένζυμα
- Ενεργά συστατικά ειδικών προϊόντων όπως κουρκουμάς, γλυκαζαμίνη , προβιοτικά κ.α.
Στοιχεία που η περιεκτικότητα τους στις τροφές ελαττώνεται στο πέρας των χρόνων, ή ο οργανισμός μας τα χρειάζεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι λοιπόν είναι εμφανής η ανάγκη να καλυφτούν.
Κοιτώντας πιο εντατικά θα δούμε ότι κυκλοφορούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς (πχ πολυβιταμίνες) και σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές (κάψουλες, ταμπλέτες, αναβράζον, σπρέι κα) και σε διάφορα δοσολογικά σχήματα.
Το θέμα που εγείρεται είναι ποιο αλλά και πόσο κατάλληλα είναι. Εδώ χρειάζεται να πούμε ότι σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά και τα φυτικά συμπληρώματα δεν υπάρχει επίσημος τρόπος να αναφερθούν άμεσα αποτελέσματα από βιταμινούχα και μεταλλικά συμπληρώματα. Η απουσία αυτού του συστήματος «κίτρινης κάρτας» δυσχεραίνει την αναγνώριση με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και δοσολογίες. Έτσι λοιπόν και υπολογίζοντας αυτήν την παράμετρο καταλήγουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες σκευασμάτων:
Α. Σκευάσματα που είναι επιζήμια για την τσέπη σου (γιατί είτε χορηγούνται σε ανεπαρκής δοσολογίες είτε είναι άστοχες επιλογές)
Β. Σκευάσματα που πιθανόν να είναι επιζήμια για την υγεία σου (σκευάσματα που κάτω από τον τίτλο φυτικό έχουν «επικίνδυνα» συστατικά ή σκευάσματα που λειτουργούν ανταγωνιστικά με φάρμακα ή άλλα θρεπτικά συστατικά)
Γ. Σκευάσματα που προάγουν τη καλύτερη λειτουργία του σώματος και συμβάλουν στην καλή υγεία. Και αυτό έχει νόημα καθότι ότι εισάγουμε στο σώμα μας (ή αποτυγχάνουμε να εισάγουμε), σε τακτική βάση μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και στην ευεξία. Η συμπλήρωση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών υποστηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του σώματος και την ενίσχυση της υγείας με άπειρους τρόπους.
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν σκέψου ποιον θα εμπιστευτείς για να σου συστήσει συμπληρώματα διατροφής και σε παρακαλώ απέφυγε πρόχειροστημένες διαφημίσεις και «μεγάλες» υποσχέσεις.
Κλείνοντας η πεποίθησή μου είναι ότι ορθολογική χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και έναν χαρούμενο, δραστήριο τρόπο ζωής, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών.
Αγαπώ τη δράση και απολαμβάνω τις αλλαγές. Εμπνέομαι από τις ιστορίες των ανθρώπων και δεν σταματώ να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι.
4 Replies to “Συμπληρώματα διατροφής: Λύση ή πρόβλημα”
Comments are closed.